środa, 26 listopada 2014

Zgaga w ciąży

Zgaga w ciąży to obok mdłości najczęściej spotykana dolegliwość kobiet oczekujących na potomstwo. Potrafi towarzyszyć przez całą ciąże a najbardziej dokuczliwa jest w ostatnich miesiącach ciąży. Główną przyczyną zgagi jest progesteron, przez który słabnie zastawka przy wejściu do żołądka. Wtedy w przełyku powstaje niedomknięta szczelina przez która zostaje wypychany pokarm przez powiększoną macicę i w ten sposób pozostały pokarm trafia z powrotem do przełyku. Pokarm i nie tylko ponieważ równocześnie wydostają się substancje odpowiedzialne za trawienie w żołądku. To przez nie kobiety odczuwają nieprzyjemne dolegliwości. Jak ograniczyć występowanie zgagi w ciąży? Warto zwrócić uwagę na to co jesz czyli ogólnie rzecz biorąc dieta. Odpowiedni posiłek na pewno Ci pomoże. Przede wszystkim dbaj o to aby regularnie je spożywać, Czyli minimum 5 posiłków w ciągu dnia w niewielkich ilościach aby nie przepełnić żołądka. Po posiłku odpoczywaj w pozycji siedzącej aby pokarm swobodnie przechodził ku dołowi. Ważne też jest aby kolacje czy to w ciąży czy nie jeść co najmniej na 2 godziny przed snem. Skoro już wiemy jak spożywać to warto też wiedzieć co wyłączyć z naszej diety? Napoje gazowane, które i tak nie są dla nas zdrowe. Warto zastąpić naturalnymi sokami najlepiej świeżo wyciskanymi, kompotami czy wodą. Tłuste potrawy lubi niewiele kobiet ale to też warto jeżeli już to ograniczyć do minimum. Kawa i do tego papieros to o konsekwencjach myślę, że po za zgagą nie trzeba pisać chociaż wiem że nałóg to nałóg i bywa z tym ciężko. Inne posiłki które warto omijać to żółte sery, smażone potrawy, pikantne a także czekolada mleczna (gorzka ma śladowe ilości związków kwasotwórczych) i inne słodycze. Może zdarzyć się tak, że pomimo zastosowania powyższych rad nadkwasota nadal nie daje Ci normalnie funkcjonować to wtedy należy niezwłocznie skonsultować to ze swoim lekarzem, który może zastosować odpowiednie środki farmakologiczne regulujące kwasotę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz